Sušenky na plech

Smíchat všechno, co máme rádi, a pak to upéct, to už zkoušeli pejsek s kočičkou, ale pokud chcete jít v jejich stopách, doporučila bych vám upravit trochu ingredience.

Martina Sejkorová, která má v zásobě nepřeberné množství jídel, se věnuje i pečení sladkých, ale přesto zdravých dobrot. Pro dnešek má návrh na sušenky, které nám vydrží více dní – pokud je tedy někam schováme. Základem jsou ovesné vločky.

130 g ovesných vloček

70 g celozrnné špaldové mouky

70 g másla

4 lžíce tekutého sladidla – medu, sladký sirup, rýžový, pšeničný, javorový, třtinový

70 g rozinek

50 g semínek podle chuti (slunečnice, len, konopí, loupaná dýně…)

½ lžičky skořice

Špetka pravé vanilky

½ lžičky mletého kardamomu

Špetka soli

„Tohle všechno smícháme a vznikne nám hmota na placičky, které naklademe na plech na pečící papír. Můžeme jej i vymastit, ale pečící papír je lepší. Aby byly všechny sušenky stejné, je dobré použít odměrku, takovou malou půlkulatou, do které naberu těsto a pak ho rozplácnu na plech,“ usmívá se Martina.

„Placičky pečeme dozlatova, jsou to takové trvanlivé sušenky, můžeme je schovávat v nádobě s víčkem na více dní,“ dodává ještě.