Sušenky na plech
Smíchat všechno, co máme rádi, a pak to upéct, to už zkoušeli pejsek s kočičkou, ale pokud chcete jít v jejich stopách, doporučila bych vám upravit trochu ingredience.
Martina Sejkorová, která má v zásobě nepřeberné množství jídel, se věnuje i pečení sladkých, ale přesto zdravých dobrot. Pro dnešek má návrh na sušenky, které nám vydrží více dní – pokud je tedy někam schováme. Základem jsou ovesné vločky.
130 g ovesných vloček
70 g celozrnné špaldové mouky
70 g másla
4 lžíce tekutého sladidla – medu, sladký sirup, rýžový, pšeničný, javorový, třtinový
70 g rozinek
50 g semínek podle chuti (slunečnice, len, konopí, loupaná dýně…)
½ lžičky skořice
Špetka pravé vanilky
½ lžičky mletého kardamomu
Špetka soli
„Tohle všechno smícháme a vznikne nám hmota na placičky, které naklademe na plech na pečící papír. Můžeme jej i vymastit, ale pečící papír je lepší. Aby byly všechny sušenky stejné, je dobré použít odměrku, takovou malou půlkulatou, do které naberu těsto a pak ho rozplácnu na plech,“ usmívá se Martina.
„Placičky pečeme dozlatova, jsou to takové trvanlivé sušenky, můžeme je schovávat v nádobě s víčkem na více dní,“ dodává ještě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka