Štrúdl v toustovači

Libor Hoření je mladý muž, který v kuchyni mnoho času nepobude, ale zato se umí postarat šikovným amatérským kuchařkám a kuchařům o jejich recepty.

Internetová stránka, kde se jejich recepty ukládají, už obsahuje padesát pět tisíc receptů.

Devětadvacetiletý mladík přiznává, že je pomalu načase, aby se začal v kuchyni orientovat a něco se naučil, a jeho vlastní stránka mu v tom pomáhá. Překvapivě nejvyhledávanějším receptem na ní není svíčková nebo jiná česká klasika. Vedou zkrátka sladké recepty. „Úplně na prvním místě je andělský nadýchaný perník, což je prostě výborný perník, který mají všichni rádi. Takový nejzajímavější recept, který mi připadá unikátní, je pro mě štrúdl v toustovači. Vezmete listové těsto, jablka, skořici, cukr rozinky, dáte to do toustovače a za tři minuty máte štrúdly ve tvaru toustu. To mi připadá jako taková rychlá, zajímavá jednohubka třeba pro návštěvy,“ směje se mladý muž.

50 g listového těsta

½ jablka

cukr

skořice

několik rozinek

Nezvykle připravený závin je pojmenován ‚štrúdl pro samotáře‘ a stačí vám na něj jen padesát gramů listového těsta, půl jablka, rozinky, cukr a skořice podle chuti a je to! Když válíme onen kousek těsta, měli bychom se snažit vyválet jej do obdélníku, abychom jej mohli ohnout a uzavřít jako kapsu.

Zapékací toustovač vymažeme máslem a necháme pořádně rozehřát, vložíme štrúdlové kapsy a upečeme. Za tři minuty by mělo být hotovo, ale samozřejmě si můžeme nechat dobrotu zapékat déle. Máte-li v ledničce koupené hotové listové těsto a překvapí vás nečekaná návštěva, nemusíte rychle upečený moučník ani nazývat štrúdlem pro samotáře.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.