Spolek KRA láká umělce na venkov. Postupně opravuje bývalý kravín v Hranicích pod Železnými horami

24. červenec 2019

Býval to statek se stodolou a obrovským kravínem v Hranicích na Chotěbořsku. Stará budova se mění na místo, které má inspirovat umělce.

Společně ji přestavují belgický umělec Guy van Belle a kurátorka Lenka Dolanová a chtějí, aby sem jezdili tvořit umělci, kteří jsou na venkově rádi.

Jsou tu dočasně a říká se jim rezidenti. „Umělci občas mají touhu mít prostor na soustředění nebo získání inspirace, takže rezidence funguje tak, že někam vyjedou někam, kde ten prostor mají. Někdy je výsledkem nějaká výstava nebo představení, ale my po nich nic konkrétního nevyžadujeme. Spíše vybíráme lidi, kteří do toho prostředí zapadnou, takže se zájmem o ekologii a místní dění,“ vysvětluje Lenka Dolanová.

Podobné venkovské iniciativy u nás i na Slovensku najdeme v mapě, kterou spolek KRA každoročně vydává pod názvem Rur Art Map.

S chotěbořským spolkem Dobrá společnost, který pořádá aktivity pro místní komunitu a snaží se oživovat veřejný prostor, v nejstarším domě na náměstí v Chotěboři teď společně provozují kavárnu, kde uspořádali už druhou výstavu.

Spustit audio