Spolek holek z Moravce pomáhá dětem z novoměstské nemocnice. Teď vyrábí kytičky ze stužek

2. září 2016

OBSAHUJE FOTOGALERII! V Moravci na Žďársku už třetím rokem funguje Spolek holek. Deset místních žen se rozhodlo pomáhat dětem v novoměstské nemocnici tím, že budou prodávat své výrobky. Letos začaly moravecké holky s novinkou. Pletou kytičky, které pak lepí na čelenky, brože nebo kolíčky.

V roce 2014 začaly ženy z Moravce plést náramky. Pracovaly na nich ve svém volném čase a za dva roky jich prodaly přes dva tisíce. „Je nás sice ve spolku deset, ale náramky pletou jen tři,“ upřesňuje členka Spolku holek Kateřina Kachlíková. Náramky byly vázané technikou drhání a prokládané různými korálky. Přišel ale čas na změnu. Jedna z žen přišla s nápadem plést kytičky ze stužek. „Ona pracuje s postiženými a v rámci arteterapií vyrábí různé věci,“ vysvětluje Kateřina Kachlíková.

Tři ženy vyrobily přes dva tisíce náramků

Stužkové kytičky se vyrábějí na speciálním plastovém kruhovém stávku. Ten má různé nástavce, takže kytičky mohou mít různé tvary a velikosti. „My jsme ty stávky koupily v on-line obchodě. Někde se jmenuje kytičkovač, někde strojek na kytičky, musíte si to vyhledat,“ radí Kateřina Kachlíková. Stužky jsou široké asi čtyři milimetry, ale není problém uvázat kytičku třeba i z provázku. Stávek umožňuje uvázat dvě různě velké kytičky na sobě, což nabízí i kombinace barevné.

Hotové výrobky pak ženy ze Spolku holek lepí na čelenky, brože nebo kolíčky, to podle zájmu a přání lidí, kteří nakupují.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.