Špekáčky na ohni

K létu patří opékání špekáčků nad ohněm. Buřtíky ale nemusíme jen napichovat na klacky, dají se na ohni upravit i úplně jinak.

Brněnský grafik Jaroslav Kobylinský je autorem Ohňové kuchařky. Vaření podle jeho receptů venku na ohni vyžaduje mít pánev tak velkou, aby se dala pohodlně položit na ohniště a nebyla ani moc vysoko, ani moc nízko. Otevřený oheň má totiž velkou sílu a jídlo se rychle spálí. Na druhou stranu je to výhoda, protože ve chvíli, kdy si řeknete, že máte hlad, jste jen několik minut od chvíle, kdy už skutečně jíte.

4 špekáčky

4 menší cibule

Olivový olej

1 – 2 feferonky

To je všechno, co k pálivé dobrotě potřebujeme. „Ty špekáčky se nakrájí, ale ty špičky, kraje ze špekáčků tam nedávám, obvykle je sním během krájení,“ směje se Jaroslav. „Potom si připravím malé cibulky, které si rozkrájím na čtvrtky. Nedoporučuju krájet je moc nadrobno, protože ten oheň pánev rozpálí tak, že by se rychle spálily na uhel. Na pánev si dám trochu oleje, dávám obvykle olivový, ty špekáčky na tom opražím ze všech stran, musí se to hodně míchat, pak přidám tu cibuli, a ve finále se do toho přihodí feferonka nebo dvě, aby to natáhlo tu její chuť. A to je všechno!“ říká kuchař, který venku na ohni vaří nejraději.

Špekáčky na ohni

S čerstvým křupavým chlebem, a pro dospělé i se džbánkem točeného piva, je takzvaný cikánský špekáček v teplém letním večeru skvělá večeře.​

autor: dak