Sokolové Třešť

21. červen 2012

Sokolové z Třeště patří mezi jedny z těch nejaktivnějších. Mají kolem 180 členů v 9 kroužcích. Kromě těch sportovních mají například i fotoklub.

"V zimě tady děláme i promítání fotografií, což se ujalo a daří se nám tím i vydělat nějaké peníze na činnost sokola," pochvaluje si starosta Sokola Martin Hampták. Sokolové mají sídlo v sokolském domě. "Ten jsme dostali navrácený v roce 1992 a byl v žalostném stavu. Propadlé stropy, zbořená schodiště. Svépomocí ho začal opravovat bratr Vlastimil Zuda," dodává Martin Hampták.

"Odpracoval jsem tady 9 000 tisíc hodin. Manželka mi říká, že jsem blázen. Kdyby mi to někdo nařizoval, to by mě nabavilo, takhle jsem to ale dělal rád," tak hodnotí své zásluhy Vlastimil Zuda. Sám v něm je od 6 let, dnes mu je 80 let a Sokol mu prý přinesl to pravé přátelství a je známkou vlastenectví.

V Sokole v Třešti je další oporou Marie Kopečná. Té je 76 let a stále dvakrát v týdnu vede cvičení pro ženy. V Sokole hrála závodně házenou, pak ji i trénovala. "To jsme jezdili na otevřených vozech přes celou republiku. Seděli jsme na bednýnkách, já napekla buchty a už se jelo, byly to krásné časy a jsou i dnes. Mám radost že na mé cvičení stále ženy chodí a některé tam jsou už desítky let."

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.