Sokolové Pelhřimov

21. červen 2012

Sokol v Pelhřimově byl založen v roce 1865 a na svém praporu má napsáno Tužme se. To členové opravdu museli, na cvičení totiž stále někam přecházeli, protože nikdy neměli svojí sokolovnu. Cvičili například ve vestibulu Národního domu, v čítárně gymnázia a také v sále Letní restaurace v sadech.

"Nejaktivnější byly Sokolové v Pelhřimově v počátcích 20. století. Cvičili na nářadí, hráli loutkové divadlo, kuželky, lyžovali, tančili a pořádali maškarní šibřinky. K tomu nacvičovali na slety a vystupovali jak v okolních městech, tak na Všesokolských sletech v Praze," připomíná historii jeden ze členů Jaroslav Šmíd.

0:00
/
0:00

"V roce 1941 byla činnost pozastavena německými úřady a veškerý majetek byl zabaven. Po válce začal sokol znovu pracovat, ale komunisté ho opět v roce 1948 zakázali. Znovu ho oživit se podařilo až v roce 1993.

"V současné době má sokol 80 členů. Nové by chtěl nabrat na netradiční aktivitu Kimball. "To hrají 4 družstva, která jsou barevně odlišená. Jeden vyhodí velký míč, vykřikně barvu a ti kteří j mají na sobě musí mč zachytit, aby nespadl na zem," doplňuje Jaroslav Šmíd s tím, že na ukázkovou hodinu kimballu, přišla plná tělocvična mladých lidí.

autor: haj
Spustit audio