Smržová omáčka
Na houbové omáčce není nic těžkého, a platí to i v případě té dnešní dobroty – omáčky jen z jedné houby, která je oblíbená ve francouzské kuchyni.
2 cibule
5 sušených větších smržů
1 polévková lžíce demi-glace
1 lžíce másla
400 ml smetany
Sůl pepř
Rostlinný olej
Smrž obecný je jarní houba s typickým kulatým zvrásnělým kloboukem plným hlubokých jamek, trochu připomíná houbu. Roste od března do května, takže máme nejvyšší čas jít se po něm podívat.
Kdo má obavu, že by smrže nepoznal, dají se koupit a to nejlépe už nasušené, jsou to však jedny z nejdražších hub na našem trhu, takže zkuste raději někde v parku nejlépe pod jasany, jak radí mykologové.
Sušené houby
Jan Horký, kapitán národního týmu kuchařů, doporučuje smrže sušené, protože před úpravou se namáčejí, do vody pustí více chuti a není v nich tolik nečistot.
„Jak mají smrže záhyby, je v nich hodně písku, sušený bývají očištěné, ale i tak je v nich písek. Když jsou čerstvé, tak jsou plné písku, proto se musí hodně oplachovat. Proto je namočím, nechám ten písek usadit, a když vodu z nich slévám, tak opatrně, ať nevyliju i ten písek.“
Omáčka
Samotná omáčka je docela rychle připravená a má velmi výraznou chuť. Nejprve si orestujeme na oleji cibuli a namočené smrže překrájíme na menší kousky.
„Cibule na oleji opečená, pokrájím ty smrže a naleju to tam i s tou vodou, nechám to chvilku vyrestovat, potom zaleju smetanou a nechám asi dvě, tři minuty zavařit. Rozmixujeme tyčovým mixérem, nakonec přidáme máslo, sůl a pepř a je to hotové, je to fakt jednoduché,“ říká Jan Horký.
Smetanu použijeme co nejtučnější, aby omáčku zahustila, pokud je příliš řídká, můžeme povařit déle, aby zhoustla. Dochutíme, a podáváme k masu, třeba telecímu masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.