Služební pes Městské policie ve Žďáře pozná darebáka na první pohled

9. prosinec 2021

Městská policie ve Žďáře nad Sázavou má ve svých řadách pomocníka, díky kterému budí strážníci mnohem větší respekt.

Služební pes Chipp ve službách žďárských strážníků totiž pozná darebáka na první pohled. „Je to můj německý ovčák barvy vlkošedé,“ představuje šestiletého Chippa jeho majitelka Anita Vokounová.

Psa vychovává od štěněte a na první pohled je vidět, že si spolu rozumí. Zatímco u Policie České republiky jsou služební psi majetkem policie a psovodi se věnují jen psům, u městské policie patří psovodce, která k tomu vykonává obvyklou práci strážníka.

Působí hlavně psychologicky…

Pes je nasazován v situacích, kdy je možné očekávat výtržnosti. „Působí hlavně psychologicky. Chodíme s nimi na hokeje. Když se to rve, my s tím psem vylezeme, on začne štěkat, tak lidi reagují jinak,“ říká psovodka.

Chipp musí každé dva roky skládat náročné zkoušky před policejním komisařem Policie České republiky. „Jsou tam základní věci. Ovladatelnost na vodítku, přivolání, sedni, lehni, aporty, překážky a hlavně obrana, vyhledání pachatele, výslech,“ popisuje jen základ dovedností, které musí služební pes zvládnout.

Pravidelný trénink

Důležitý je samozřejmě pravidelný trénink. Probíhá na cvičišti žďárského kynologického klubu. Chipp musí zvládnout překážky i zadržení pachatele. Při tréninku pachatele zastupuje figurant se speciálním rukávem. „Je na něm jutový návlek, pod tím je molitan, plastový klín,“ ukazuje figurant Lukáš Čejka.

Chipp už prý má na darebáky čich. Musí ale poslouchat svého pána a zasáhnout ve správný okamžik, a také na povel pusť skus uvolnit. „Měli bychom šetřit zdraví toho člověka, neměl by mu ublížit moc,“ dodává.

Spustit audio