Šišky s mákem
Chcete jednoduché jídlo, po kterém se budou olizovat nejen starší ročníky, ale i dnešní děti? Není nic jednoduššího – uvaříme si šišky s mákem. Začneme tím, že uvaříme brambory ve slupce, a když vychladnou, smícháme je s moukou.
Recept mám od Květy Šanderové z domova pro seniory ve Velkém Meziříčí, a ta už ho má natolik v ruce, že množství dokáže odhadnout. „Dělávaly se takový šišky z bramborovýho těsta. Vzaly se vařený brambory, do toho mouka a vajíčko, trochu osolit a udělat takový šikovný těstíčko, aby se nelepilo na ruce,“ vzpomíná paní Květa.
800g brambor
300g hladké mouky
1 vejce
sůl
na posypání:
mletý mák
cukr
rozpuštěné máslo
Na 800 gramů brambor uvařených ve slupce použijeme 300 gramů mouky. Brambory nejprve slijeme a necháme vychladnout, potom je nastrouháme na vál a teprve tam k nim přidáme mouku a vajíčko. Osolíme podle chuti a můžeme vyrobit šišky. Paní Květa je popisuje jako takové šulánky, zkrátka podlouhlé válečky.
Můžeme je válet rukama a nakrájet na kratší kousky nebo před vhozením do vroucí vody trochu zatočit, jak je vám libo. Uvařené budou asi za deset minut. Necháme okapat na sítu a na talíři posypeme cukrem a mletým mákem. Polijeme máslem a vychutnáme si další dobrotu našich babiček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.