Sirup proti nachlazení

Největší audioportál na českém internetu

Zázvor, pomeranče, med a citrony | Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL / PA Images / Profimedia, ©

Sirup proti nachlazení

Začne podzim, a my začneme smrkat a kašlat, je to u nás už téměř pravidlem. Není to tak ale v každé rodině a nemusí to tak být, pokud vyzkoušíme následující tip. Poslala nám ho naše posluchačka Jana Culková z Horního Studence, která se s námi o recept nedělí poprvé!

Sirup na posílení imunity se podle ní vyrábí takto: Potřebujeme několik citrónů s dobře očištěnou kůrou, nebo biocitróny, které chemicky ošetřené nebývají. Nakrájíme je na plátky. Vezmeme větší kus zázvoru, oloupeme ho a nakrájíme také na plátky nebo menší kousky. Jako třetí ingredienci potřebujeme med.

Ingredience
  • citróny
  • zázvor
  • med

Na sirup použijeme sklenici, jejíž velikost zvolíme podle toho, kolik máme citrónů a jak velký kus zázvoru. Do sklenice naklademe kolečka citrónu, na ně kousky zázvoru a ty zalijeme medem, potom znovu citrón, znovu zázvor a med a tak dále až je sklenice plná.

Pak ji dáme do ledničky, kde postupně všechno pustí šťávu. Stačí jen počkat tři dny, a pak každé ráno odebrat sirup – lžíci dospělým, lžičku dětem.

Když je sirup vypotřebovaný, dá se ze zbylých koleček citrónu a zázvoru vařit čaj, který už pak není ani potřeba sladit. Jak píše paní Jana, je to škoda vyhodit, je to dobré, a v těchto podzimních měsících, kdy bacily číhají na každém rohu, to stojí za vyzkoušení, protože až na nějaké pokašlávání se její rodině chřipka vyhýbá.

autor: dak