Salát caprese
Až teď mi konečně na balkón dozrávají rajčata, takže si svých prvních pěstitelských úspěchů můžu konečně užít na všechny způsoby. Třeba v salátu caprese (kapréze). Není na něm vůbec nic těžkého. Pochází z italské kuchyně, takže je lehký, zdravý a velmi rychle připravený.
Co k němu potřebujeme? Dobrá rajčata – mohou to být cherry rajčátka, která necháme v celku nebo nanejvýš přepůlíme, ale i větší keříková rajčata, která se krájí na kolečka. Dále potřebujeme sýr mozzarella – ten se kupuje v nálevu a většinou ve formě jedné větší koule.
Dají se ale koupit i menší kuličky, mozzarelové třešinky, ty se zobou úplně samy. Teď už nám stačí jen kvalitní panenský olivový olej a lístky bazalky. Bazalka je nejlepší čerstvá, ale když ji zrovna nemáme, může být i sušená. Na talíř se střídavě kladou plátky nebo kuličky rajčat a sýra pěkně dokola. Pak se vše osolí, posype nakrájenou bazalkou a zakápne olivovým olejem. Tento salát poslouží jako vynikající předkrm, ale u nás doma patří k nejoblíbenějším letním večeřím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.