Rychlá třešňová bublanina

Třešně patří k létu stejně jako jahody, borůvky, meruňky a další ovoce, které když dozraje a máme ho k dispozici čerstvé přímo ze stromu, našemu životu okamžitě dodá šťávu. Ale pozor také našemu tělu zdraví.

Rudé třešně jsou také zdravé, obsahují vitamíny i živiny, nejvíce draslík. Podporují vylučování, takže mají očistný účinek.

Když se některý rok třešně urodí malé, protože neměly dost vláhy, pak je nejjednodušší je zavařit, protože v kompotu se nemusíme zabývat peckami. A moučník zvaný bublanina může být také s peckami, ono to plivání peciček z moučníku má svoje kouzlo. Protože jsem příznivcem rychlých letních koláčů, objevila jsem a peču rychlou bublaninu.

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek pískového cukru

2 vajíčka

1 prášek do pečiva

1/2 balíčku vanilkového pudinku

1/2 hrnku oleje

Vezmu dva hrnečky polohrubé mouky a vmíchám do ní prášek do pečiva, půl balíčku pudinkového prášku, hrnek cukru a vanilkový cukr. Do sypkých věcí přidávám vajíčka, hrnek mléka a půl hrnku oleje a těsto rozmíchám dohladka.

Těsto vyliju na pečící papír a přidám třešně. Ony se v průběhu pečení napůl ponoří a vytvoří ty oblíbené červené bublinky ve žlutém těstě.

 

Upečeno je přibližně za půl hodiny. Bublaninu není nutné ani sypat moučkovým cukrem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.