Ryby v zimě nespí. V Humpolci tahají rybáři z rybníka pstruhy i candáty

Mráz pokryl rybníky ledem, ale to neznamená, že v nich nejsou ryby. Naopak, rybáři si teď mohou vyzkoušet lovit ryby přes dírku v ledu. V celé České republice je to sice činnost zakázaná, humpolečtí rybáři si ale zajistili výjimku.

Je mrazivá lednová sobota, teploty klesají pod mínus deset stupňů a led na humpoleckém rybníku Výtažník je silný deset až patnáct centimetrů. V deset hodin dopoledne už na ledě stojí šest rybářů. V rukou mají krátký, asi půlmetrový prut, jehož vlasec končí v díře v ledu. Co chvíli začne splávek poskakovat a rybář vytahuje krásného duhového pstruha. Tak vypadá rybaření na dírkách.

Pod ledem jsou pstruzi, siveni, candáti i kapři

Díry předem vyvrtávají členové rybářského spolku. „Chvilku to trvá. Máme tady vrtáky švédské a ruské, vyvrtají díru tak dvacet centimetrů,“ popisuje rybář Jaroslav Volavka, který se o zimní lovení v Humpolci stará. „Jsou tady pstruzi duhoví, jsou tady i potočáci, siveni, okouni, candáti i kapři. Převažují pstruzi,“ vyjmenovává rybí sortiment pod ledem.

Vrtání ledu, Humpolec

Pro lovení na dírkách je nejlepší speciální krátký prut

Na dírkách je možné chytat ryby i na klasický dlouhý prut, ale ideální je speciální krátký, asi půl metru dlouhý. Jaroslav Volavka ale říká, že stačí i obyčejná pytlačka. Protože je ale třeba návnadu dostat až na dno a pohybovat jí, je určitě lepší mít naviják. Návnadu používají rybáři různou. „Buď se chytá na gumové nástrahy, nebo na splávky a tam se dávají červi nebo těsta,“ říká rybář.

Pro rybaření na dírkách je nutné speciální povolení. Jinak hrozí vysoké pokuty

V Humpolci mají rybáři pro lovení přes dírky zvláštní výjimku, a protože jde o komerční lov, neplatí tu pro ryby délkové limity. V kbelících tak vidím pstruhy třiceticentimetrové, ale i delší. Každá ryba dostane hned po vytažení z ledu ránu špalíkem po hlavě.

Lov ryb na dírkách, Humpolec

Pstruh je nejlepší celý usmažený v trojobalu

Rybáři shodně potvrzují, že zimní rybaření má své kouzlo. Jen si představte, že si v mrazivém lednu dáte k večeři pstruha na másle, kterého jste před několika hodinami ulovili. Manželka Jaroslava Volavky hned přidává svůj vyzkoušený recept, který je prý úplně nejlepší. Celého pstruha obalíte v trojobalu jako řízek a usmažíte ve vysoké vrstvě oleje. Maso se krásně zatáhne a je šťavnaté.

Spustit audio