Rybí polévka

Někdo nemůže rybí polévku ani cítit, jiný si ji dává jen jednou za rok a někdo na ni má tak vynikající recept, že si chtějí přidat i děti. Rybář Pavel Smola z Jihlavy, který se s námi o dnešní dobrotu podělí, je právě ten poslední případ. Co tedy na jeho vynikající jemnou rybí polévku potřebujeme?

„Nejprve zbytky odfiletovaného kapra – ty vložíme do slané vody, přidáme 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření a špetku muškátového květu. Pak přidáme rybí hlavu bez očí a bez žaber a necháme pomalinku vařit. Mezitím si v kastrůlku dáme rozehřát máslo a na ně přijde kořenová zelenina,“ vysvětluje.

„Dá se použít mražená zelenina pod svíčkovou nakrájená na nudličky, ale já radši čerstvou, i když s tím je spousta krájení. Mrkev, petržel a celer dusíme na másle a když změknou, přidáme vnitřnosti z kapra. Nejprve oddělíme mlíčí, žluč a vytáhneme střevo. Všechen zbytek potom nasekáme a přidáme na máslovou zeleninu.“

Až to je hotové, dlouho to netrvá, zalijeme přecezeným vývarem a máme polévku jak víno, jemné máslové chuti. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou a rohlíkem osmaženým na kostičky.

Pavel Smola doporučuje na velmi mírném plameni nechat rohlík vysoušet asi půl hodiny, v polévce se potom nerozmáčí. Může se obrat to maso ze žeber, které je nejlepší a bez kostí. Polévka krásně voní a ocení ji všichni, kdo nemají rádi silnou rybí chuť.

autor: dak