Řezbář si splnil svůj sen, kromě hraček postavil i kolotoč. Testováno na dětech, směje se

16. červenec 2021

Nádvoří a přilehlé sály zámku v Kamenici nad Lipou se po loňské přestávce opět zaplnilo stánky výrobců hraček.

Na zámku v Kamenici jsou hračky z přírodních materiálů vyrobené šikovnými českými řemeslníky. Jedním z nich je i řezbář Matěj Holub, který na festival Hračkobraní jezdí pravidelně z Horních Chvatlin u Kolína.

Kolotoč

„Jó, kolotoč, to byl můj dávný sen,“ vzpomíná Matěj Holub a jen tak rukama roztáčí kolotoč plný dětí. Když se pak po letech stal řezbářem, tak si řekl, že kolotoč vyrobí. „Začal jsem jezdit na trhy prodávat hračky a pořád mi tam něco chybělo,“ vypráví.

Vyřezávat prý začal už jako malý kluk, když tátovi vzal kudlu a vyřezal si v lese lodičku. Později dokonce řezbařinu vystudoval.

Prvního houpacího koně vyrobil pro dceru

Matěj Holub má široký záběr, ale na kamenické Hračkobraní vozí jen hračky, především dřevěná zvířata. Má už za ta léta svůj rukopis, a tak jeho figurky každý pozná. Na kolotoči tak děti sedí na praseti, koze, koni, krávě, ale třeba i lišce.

Prvního houpacího koně Matěj vyřezal pro svou dceru Amálku, které je dnes sedmnáct let. A i jeho pozdější hračky vyráběl po poradě s dětmi. „Testováno na dětech,“ směje se.

Spustit audio

Související