Správný inkoust musí schnout, téct a klouzat tak akorát. Nejtěžší je namíchat černý

1. červenec 2021

Plnicím perem psali mnozí z nás naposledy v první třídě. Jsou ale lidé, kteří na pero nedají dopustit ani v dospělosti, a zakládají si i na kvalitním inkoustu.

Plnicí pero si dokonce někteří vyrábějí sami. Příkladem je Dušan Prachař z Číměře.

„Už hodně dlouho píšu perem, je to hezčí než cvaknout propiskou,“ říká Dušan Prachař z Číměře na Třebíčsku. Povoláním je softwarový vývojář, a o výrobě inkoustu říká, že se z koníčku stalo podnikání.

Začalo to prostě. Do svých plnicích si chtěl pořídit opravdu kvalitní inkoust. „U nás těch inkoustů moc nebylo, a pak si žena objednala z USA opravdu nádherný,“ vzpomíná podnikatel s tím, že začal přemýšlet, jestli by nebylo možné takový inkoust vyrobit.

Základem je 90% vody z Vysočiny

„Začal jsem bádat, zkoumat, a ničit pera špatnými pokusy,“ směje se výrobce inkoustů. Jeho laboratoř je jednoduchá. Na stole stojí váha, mikroskopy a spousta lahviček. „Je to hlavně práce s váhou, pipetou, chladidly, zahřívadly, odměrkami, míchátky,“ popisuje.

Dušan Prachař, výrobce inkoustů

Přesné složení výsledku si samozřejmě nechává pro sebe. Základem je ale 90% vody, která pochází z Vysočiny.

Osm odstínů modré

Jen modrých inkoustů vyrábí Dušan Prachař osm odstínů. V poslední době je ale velký zájem i o inkousty barevné.

Každý z nich ale musí mít tyto základní vlastnosti: „Aby to teklo rychle, ale ne moc rychle, aby to klouzalo po papíře, ale nedrhlo, aby to zasychalo na papíře, ale ne v peru,“ vyjmenovává výrobce.

Spustit audio