První akordeon dostala v pěti letech. Dnes Markéta Laštovičková vítězí v v mezinárodních soutěžích

4. červenec 2019

Markéta Laštovičková z Havlíčkova Brodu má hudbu v krvi, a to doslova. Dobrému muzikantovi ale nestačí jen kvalitní genetická výbava.

Za úspěchy nadané mladé akordeonistky jsou kromě talentu jistě i hodiny a hodiny cvičení.

„Pocházím z hudební rodiny, maminka je učitelka akordeonu na místní základní umělecké škole,“ vzpomíná na své muzikantské začátky Markéta Laštovičková. Hudbu prý ale pozitivně vnímala už jako malé miminko, když si maminka domů vodila své žáky. Logicky se pak žačkou své matky stala i sama. „Mělo to své výhody i nevýhody,“ vzpomíná s úsměvem.

Markéta Laštovičková studuje hudební akademii v Dánsku. Dánsky ale nemluví, stačí prý angličtina

Asi v šesté třídě začala Markéta přemýšlet, co dál. Ve hře bylo i studium gymnázia. Hudba by se pak stala jen milým koníčkem. „Na jedné soutěži jsem potkala svého budoucího učitele z konzervatoře. Přemlouval mě, abych šla k němu. Mě to tak nadchlo, že jsem o dva roky později nastoupila,“ popisuje cestu k velkému rozhodnutí.

Dnes Markéta Laštovičková studuje hudební akademii v Dánsku a má za sebou více než třicet prvních míst na českých i mezinárodních soutěžích.

Markéta Laštovičková se v roce 2019 zařadila mezi dvanáct občanů Vysočiny, kteří obdrží nejvyšší krajské ocenění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.