Pro lidi trpící demencí musí být domácnost přehledná, radí pečujícím vedoucí Alzheimer poradny Vysočina

28. duben 2023

Péče o lidi trpící demencí začíná už při stanovení samotné diagnózy. Když člověk ví, jakým onemocněním trpí a jaká je jeho prognóza, může promyslet, kdo se o něj bude start a kterých zařízení by rád využil. Rozhodování nezůstane na rodině.

Na péči o nemocného nemusí rodina zůstat sama. „Máme příspěvek na péči, který můžete čerpat, respektive čerpá ho nemocný, ale díky němu si vás může zaplatit, abyste mu mohli čas věnovat,“ připomíná vedoucí Alzheimer poradny Vysočina Marcela Rýpalová.

Vedoucí Alzheimer poradny Vysočina Marcela Rýpalová

Mgr. Marcela Rýpalová

Vedoucí Alzheimer poradny Vysočina

Trenér paměti I. stupně

Díky příspěvku na péči je možné zaplatit i řadu terénních sociálních služeb. Je důležité myslet i na sebe, aby v péči člověk nezůstal sám. „To je strašně důležité, protože ta péče je na opravdu dlouho a hlavně ten nemocný se vám nebude zlepšovat. Takže je to i takové hodně depresivní, protože vy vidíte, že ten váš blízký tu stále je, ale jeho schopnosti se snižují a on se stává stále závislejší a závislejším,“ popisuje Marcela Rýpalová. „Velmi důležité je si umět říct, kdy už tu péči chceme ukončit,“ dodává.

Domácnost

Lidé trpící demencí potřebují přehlednou domácnost. Zbavit bychom se měli všeho, co překáží. Potřebné věci by zároveň měly být na očích. „Co se zavře do skříně, tak jako by nebylo. Proto oni pořád hledají, přirovnávají skříně,“ vysvětluje vedoucí Alzheimer poradny Vysočina. I s tím, jak připravit domácnost pro člena rodiny s demencí, se můžou pečující poradit.

Rozhodně ale není dobré měnit dispozici bytu nebo malovat jinými barvami, než na které je pacient zvyklý.

Navázat na známé činnosti

Při péči o člověka s demencí je potřeba vycházet z jeho zájmů a zálib. „Neříkejte: ‚Prosím tě, už k těm slepicím nechoď!‘,“ ukazuje na příkladu Marcela Rýpalová. Je potřeba si uvědomit, že pro každého člověka je důležitá aktivita a to, co dělal celý život rád.

Dlouhodobá paměť je u pacientů s demencí zachovaná a oni prostě můžou navazovat na to, co dlouhodobě dělali. Člověk, který nikdy neluštil křížovku, ji luštit prostě nebude. 

Jak připravit domácnost, když pečujete o člověka s demencí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související