I paměť se dá procvičovat distančně. V Alzheimer poradně dělají mozkohrátky

2. listopad 2020

Také v nouzovém stavu stále fungují sociální služby. A to včetně poraden. Jejich práce je ale kvůli vládním omezením výrazně složitější.

Například Alzheimer poradna Vysočina musela část svých aktivit, které normálně probíhají při osobních setkáních a přednáškách, přesunout na internet.

„Je určitě mnohem větší nervozita, mnohem větší obavy. Většinou ta rodina, co má člena s demencí, tak je dost osamělá, ale teď je to ještě zvlášť, protože opravdu zůstávají sami cíleně, protože se distancují,“ vysvětluje vedoucí Alzheimer poradny Vysočina Marcela Rýpalová.

Telefon, e-mail

Alzheimer poradna se věnuje především přednáškové činnosti a prevenci onemocnění. I když je teď osobní setkávání nemožné, snaží se lidem pomoci i nadále. „Teď mnohem víc naší práce je přes mail a telefon, spousta poradenský práce právě probíhá telefonicky. Byť poradna funguje a vyjíždíme na kontaktní místa, tak je pro spoustu uživatelů komfortnější zvednout telefon. Pro mě je to náročnější po tom telefonu, protože tady sedíme, můžeme nějak reflektovat mimiku a to, jak se druhý cítí a nejhorší je, když vám na druhé straně někdo brečí, má opravdu problémy a vy máte jen to slovo, protože ostatní komunikační kanály nejsou.“

Kromě telefonu teď uživatelé podle Marcely Rýpalové hodně využívají i webové nebo facebookové stránky poradny. Přispívá na ně i trenérka paměti Jana Vejsadová. „Já jsem pořád přemýšlela, jak bych mohla být užitečná v téhle době, která je pro všechny těžká. Měla jsem různé nápady, ale všechny jsem nějak zavrhla a oslovila mě Marcela Rýpalová, že začala připravovat nějaká cvičení pro své klienty, jestli bych to nechtěla s ní dělat.“

Mozkohrátky

Třikrát do týdne tak Jana Vejsadová pro uživatele Alzheimer poradny vytváří takzvané mozkohrátky, kterými si lidé mohou procvičit paměť. Jednotlivé úlohy mají různou obtížnost a jednotlivci při nich vzpomínají, zapojují představivost. A sem tam se objeví i krátké vědomostní cvičení.

„Snažím se, abych vždycky nějakou tu skupinu motivovala. Ale zase na druhý straně vím, že kdyby to bylo úplně jednoduchý, proto pak spousta lidí, když jsem kdysi začínala s těmi tréninky paměti, tak mi často řekli: no, ale takhle špatně na tom já ještě nejsem.“

V současné situaci je navíc podle Jany Vejsadové nutné na trénink paměti myslet, protože mnozí lidé ztrácí sociální kontakty a možnost různého dalšího vyžití, což jak paměť, tak mozek celkově oslabuje.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio