Pro boty je nejlepší, když mají víc sester

Kdo chce koupit dobré zimní boty, musí zkoušet, zkoušet a zkoušet. A také věřit prodejci, což je v dnešní době hodně těžké. Máme pro vás několik důležitých rad.

Kdo jiný ví o botách víc než ten, kdo je šije. Dobrý obuvník si botu osahá, prohlédne tvar, švy, podrážku a hned pozná, jestli koupit nebo nekoupit. Jak ale kvalitní botu pozná laik? „Je naprosto důležité obuv náročně odzkoušet. Nazout, projít se, udělat spoustu pohybů. Co vám prodejce dovolí,“ říká majitel třebíčské obuvnické firmy Pavel Zelenák. Sám nosí jen boty, které ušili jeho zaměstnanci. Těm věří.

Pro běžné nošení je podle Pavla Zelenáka nejlepší obuv z přírodní kůže. „Pokud nakupujete u solidního obchodníka, tak by měla být obuv vybavená piktogramy, ze kterých poznáte, z čeho je podešev, svršek a podšívka. Musíte jim ale věřit. Moje zkušenost je, že možné je všechno,“ říká s trochou pesimizmu obuvník.

Kdo jednou sežene kvalitní boty, byl by rád, aby mu vydržely alespoň několik let. To se k nim ale musí umět chovat. „Pro botu je nejlepší, když má více sester, když zákazník obuv velice často střídá a nechává ji dokonale vyschnout,“ radí Pavel Zelenák. Zvlášť čeští muži prý nosí jedny boty od rána do večera celou zimu a pak se diví, že nic nevydrží. Každý by měl mít boty pro víc příležitostí a poctivě je střídat. „Je to ve výsledku i finančně výhodnější,“ dodává Pavel Zelenák.

Dobře vysušené a očištěné boty pak stačí jen ošetřit kvalitním krémem a mohou sloužit i několik let.

Spustit audio