Při vojenském cvičení v roce 1972 vyhaslo u Rudíkova na Třebíčsku 10 lidských životů, tehdejší Československé lidové armádě se podařilo vše utajit

10. květen 2023

Byla to nejtragičtější nehoda vrtulníku na území Československa, přesto se o ní téměř nikdo nedozvěděl. Tehdejší socialistická armáda vše úzkostlivě tajila. 12. září 1972 spadla poblíž Rudíkova na Třebíčsku vojenská helikoptéra Mil Mi-4. Na palubě bylo 10 lidí. 

Nešťastnou událost dnes po více než padesáti letech připomíná kamenný pomníček se jmény všech deseti obětí a dřevěný kříž. Nehoda se stala během cvičení Štít 72, když se štáb po několikadenním pobytu na Slovensku přesouval na nové místo velení u Jihlavy. U jednoho z transportních milů se za letu utrhl list nosného rotoru.

„Byla rána a hned, jak to spadlo, bylo to v plamenech,“ popisuje jeden z pamětníků a očitých svědků Jaromír Dobrovolný, který stojí přímo na místě dávné tragédie - na louce jižně od Rudíkova.

„Sledovali jsme to támhle od dílny,“ ukazuje směrem k zemědělskému družstvu. „Upadl ten list tý vrtule, tak jsme si říkali ještě, hází nám nějaký noviny, nebo tiskoviny, no a prakticky to doletělo tudle těch 150 nebo 200metrů, udělalo to jeden přemet, druhej a buchlo to na zem jak pytel.“ 

Průběh celé havárie s hrůzou sledovaly také osádky dalších dvou vrtulníků tříčlenné formace. Utržený list pouze náhodou nezasáhl žádný další vrtulník z této skupiny. Po dopadu na zem se všechno vznítilo.

Nebylo to přitom poprvé, co Mi-4 československé armády postihla podobná tragická nehoda. Už v březnu 1960 zahynula u západočeské Kdyně pětičlenná posádka na stejném typu vrtulníku, kterému se také utrhl jeden list rotoru. Zkoumání ukázalo, že příčinou tragického neštěstí byla skrytá vada materiálu.

Na Třebíčsku se poslední závažná nehoda vrtulníku stala v roce 2004. Při spojeneckém cvičení Létající Nosorožec havarovala helikoptéra Lynx, která narazila do drátů vysokého napětí a zřítila se do údolí řeky Oslavy poblíž Kuroslep. Tehdy na místě zahynulo 6 britských vojáků.

autor: Michal Malý
Spustit audio