Pravý Haškův guláš z Lipnice
Haškův guláš nabízejí na mnoha místech, ten pravý je ale údajně tam, kde slavný spisovatel strávil posledních pár měsíců svého života, tedy v Lipnici nad Sázavou. A kuchařem není nikdo jiný než pravnuk Martin Hašek.
„Základem každého guláše je vývar. Máme-li kosti, uděláme si silný vývar. Další důležitý základ je cibule, já dávám stejné množství masa a cibule,“ vysvětluje Martin Hašek.
„Cibuli dělám na sádle, nejraději mám husí sádlo.“ Cibuli následně restujeme až do jemně hnědé barvy. „Pak ji trochu podlijeme vývarem, ona zesklovatí a nehořkne. Toto opakuji třikrát, až mám hnědý základ.“
Maso do guláše má být hovězí, Martin Hašek nejraději hovězí zadní. „Restuju maso v základu, když je to hotové, zasypu paprikou.“ Po chvilce zalijeme znovu vývarem a přidáme kmín.
Guláš nakonec zahustíme. Nemusíme používat francouzské jíšky, stačí kombinace olej – mouka, sádlo – mouka. Nakonec přidáme česnek, feferonky a majoránku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka