Praváky na česneku

Někdy je to v lese bez práce. Jdete se projít jen tak nebo venčíte psa, a najednou vám ruce nestačí na úrodu hub.

Když jsou to hřiby pravé, má z toho člověk tak nějak větší radost, možná i dvojnásobnou.

Letos jsem našla praváků opravdu hodně, takže jsem je stačila nakrájet na sušení a ještě mi zbylo. Co s nimi?

600 g hříbků

2 - 3 stroužky česneku

1 lžička chilli koření nebo malá paprička

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

sůl

petrželka čerstvá nebo sušená

Vynikající recept prý znají Italové a dokonce má vícero použití.

Praváky, hlavně ty menší, nejprve očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Budeme potřebovat spoustu česneku, který nemusíme prolisovat, ale stačí jej stlačit hranou nože.

Do větší pánve si dáme olivový olej a k němu lžíci másla, přisypeme špetku chilli koření a vhodíme česnek. Když začne měnit barvu dožluta, vyndáme jej z pánve a necháme stranou.

Do pánve pak vhodíme nakrájené houby, které pražíme asi čtyři minuty dozlatova. Mícháme je s opatrností, aby si plátky zachovaly tvar hříbku a neulámaly se hlavičky. Vypadá to moc hezky.

Když jsou hotové, smícháme je s nasekanou petrželkou a osolíme. Tyhle hříbky se dají sníst okamžitě jen tak, jak jsou, ale když je promícháte s těstovinami, chutnají také skvěle. Další možností je nechat si je jako přílohu k masu nebo přímo ke steaku místo houbové omáčky. ​

autor: dak