Praváky na česneku
Někdy je to v lese bez práce. Jdete se projít jen tak nebo venčíte psa, a najednou vám ruce nestačí na úrodu hub.
Když jsou to hřiby pravé, má z toho člověk tak nějak větší radost, možná i dvojnásobnou.
Letos jsem našla praváků opravdu hodně, takže jsem je stačila nakrájet na sušení a ještě mi zbylo. Co s nimi?
600 g hříbků
2 - 3 stroužky česneku
1 lžička chilli koření nebo malá paprička
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
petrželka čerstvá nebo sušená
Vynikající recept prý znají Italové a dokonce má vícero použití.
Praváky, hlavně ty menší, nejprve očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Budeme potřebovat spoustu česneku, který nemusíme prolisovat, ale stačí jej stlačit hranou nože.
Do větší pánve si dáme olivový olej a k němu lžíci másla, přisypeme špetku chilli koření a vhodíme česnek. Když začne měnit barvu dožluta, vyndáme jej z pánve a necháme stranou.
Do pánve pak vhodíme nakrájené houby, které pražíme asi čtyři minuty dozlatova. Mícháme je s opatrností, aby si plátky zachovaly tvar hříbku a neulámaly se hlavičky. Vypadá to moc hezky.
Když jsou hotové, smícháme je s nasekanou petrželkou a osolíme. Tyhle hříbky se dají sníst okamžitě jen tak, jak jsou, ale když je promícháte s těstovinami, chutnají také skvěle. Další možností je nechat si je jako přílohu k masu nebo přímo ke steaku místo houbové omáčky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.