Posledním popraveným v Jihlavě byl farář Jan Bula. Pověsili ho 20. května 1952

15. listopad 2021

Letos je to 70 let od událostí, které začaly střelbou na komunistické funkcionáře v Babicích na Třebíčsku. Následoval neuvěřitelně rychlý vykonstruovaný proces.

Proces probíhal hned na několika místech. Centrem byl tehdejší krajský soud v Jihlavě, dnešní Vysoká škola polytechnická.

První proces

Jihlavský justiční palác byl svědkem politického procesu už v roce 1950. Tehdy stáli před soudem tři Jihlavané: Jan Tuček, František Rod a Karel Veselý. „Byl to první politický proces, ve kterém byli odsouzeni k smrti a popraveni. Přímo tady,“ říká badatelka Marie Bohuňovská.

Jihlava, popravení v politických procesech

Oni tři odsouzení byli jihlavští živnostníci, kteří se snažili o odboj. „Prakticky se ale nedostali k žádnému činu. Byli odsouzeni za něco, co nespáchali,“ dodává. Porota soudu byla navíc složená z lidí, kteří získali právnické vzdělání během ročního kurzu.

Do Dělnického domu přijeli soudit odborníci z Brna

Rok poté došlo k událostem v Babicích. Soudní síň jihlavského justičního paláce byla pro potřeby politického monstrprocesu malá. Soudy se proto konaly na celkem sedmi místech. Mimo jiné V Moravských Budějovicích a v Třebíči.

V Jihlavě byl k tomuto účelu pronajatý Dělnický dům. Porota narychlo vystudovaných právníků už v tomto případě nemohla vynášet rozsudky smrti, tak jako v případě Tučka, Roda a Veselého. „Do Dělnického domu přijeli na výjezdní zasedání soudní odborníci z Brna,“ říká dále Marie Bohuňovská.  

Z cel věznice byl slyšet nářek týraných

Souzení v babickém procesu byli krutě týráni v celách v Hluboké ulici v Jihlavě, kde byla věznice státní bezpečnosti. Existují svědectví o tom, že lidé bydlící v blízkém okolí slyšeli nářek týraných. Způsob vyslýchání potvrzují i vzpomínky matky faráře Buly. Ta mu krátce po zatčení přinesla řízek. Farář už ale bohužel neměl zuby.

Na soud pak souzení čekali v celách justičního paláce, dnešní Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. „Bylo tady 85 kobek pro 216 vězňů,“ říká badatelka Marie Bohuňovská s tím, že vězni museli pracovat nejen v prostorách justičního paláce, ale i ve městě.

Celý proces byl velmi rychlý. V Babicích se střílelo 2. července a 3. srpna 1951 už byli popraveni. Posledním popraveným byl 20. května 1952 farář Jan Bula. „Bylo potřeba těch soudů udělat víc. On byl oddělen od té skupiny a souzen zvlášť,“ vysvětluje Marie Bohuňovská.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.