Historické události lépe pochopíme na místech, kde se staly. Vydali jsme se do Babic

28. říjen 2021

Přesně 70 let uplynulo od Babických událostí. Vražda tří funkcionářů MNV se stala záminkou k likvidaci a diskreditaci místních sedláků, mlynářů a kněží.

Dodnes není nikomu jasné a zřejmě už nikdy nebude, jak to v obci na Třebíčsku doopravdy bylo. Lidé ale pravdu stále hledají.

Z Jihlavy do Babic

Členové Spolku za návrat sochy T. G. Masaryka a Spolku pro Starou Jihlavu uspořádali pro zájemce výpravu do Babic a vesnic v okolí. Cílem bylo připomenout, a snad přímo na místě také trochu pochopit, složitost událostí, které se staly v roce 1951.

Průvodkyní byla Marie Bohuňovská, která léta shromažďovala svědectví, pátrala ve spisech a hovořila s pamětníky.

Zájezd z Jihlavy do Babic a Šebkovic na Třebíčsko

Autobus zastavil u památníku funkcionářům zastřeleným v babické škole. Ten byl odhalený na začátku 70. let, ale peníze se na něj vybíraly už mnohem dřív. „Do školy jsme museli donést deset až dvacet korun pro rodiny popravených funkcionářů,“ přidává svou osobní vzpomínku Marie Bohuňovská.

Ladislav Malý byl těžký alkoholik. Měl ale charisma

Kolem kostela došla výprava k faře a vedle stojící bývalé škole, ze které je dnes obecní úřad. Marie Bohuňovská připomněla časovou posloupnost událostí od operací paradesantního výsadku Spelter, přes zatčení pátera Buly po střelbu v babické škole.

Přiblížila také osobnost údajného provokatéra StB Ladislava Malého. „StB ho ve svých seznamech nemá, ale třeba se ještě něco objeví. Byl to těžký alkoholik. Přesto měl charisma. Lidé, kteří dřív pracovali v odboji, mu podlehli, věřili mu,“ říká průvodkyně. Poté popsala průběh událostí ve škole. Bylo to 2. července.

Stodvacetikilogramový řezník vážil při babickém procesu sotva padesát

Jedna z nejvíce perzekuovaných rodin byli Plichtovi ze Šebkovic. Skupina se proto pěšky přesunuje přes les do Šebkovic cestou, kterou chodili místní. „Museli jsme sem jezdit povinně. Chci to vidět, jak to bylo doopravdy. Líp si to člověk srovná v hlavě. Uvědomíte si neustálé falšování té historie,“ říkají účastníci výpravy.

Byla mezi nimi i Iveta Haklová. Učitelka, které o babických událostech vyprávěl tatínek. „Bylo mu jedenáct. Jeho strýc v Rokytnici nad Rokytnou měl hospodu. Podstrčili mu zbraň. Byl zatčen. Byl to velkej chlap, sto dvacet kilo. Při procesu vážil padesát,“ vypráví.

Po vykonstruovaných procesech v rámci babických událostí skončilo na šibenici jedenáct lidí. Čtyři si od soudu odnesli doživotní tresty a skoro stovka byla odsouzena k dlouholetému žaláři. Dnes už zřejmě nikdo nezjistí, jak to bylo doopravdy. Tehdejší kriminalisté například vůbec neprovedli balistická šetření.

Spustit audio