Odvážný farář Jan Bula se zapletl do soukolí případu Babice. Komunisté ho popravili

19. červen 2020

Před 100 lety se v Lukově narodil farář Jan Bula. V jednatřiceti letech byl spolu s dalšími popraven ve vykonstruovaném procesu spojeném s útokem ve škole v Babicích.

Závěr života oblíbeného kněze je neblaze spojen s Jihlavou, říká novinář a spisovatel Luděk Navara, autor životopisu kněží Jana Buly a Václava Drboly nazvaného A přece budu blízko.

„V této budově, v Dělnickém domě v centru Jihlavy se odehrával celý ten hlavní proces s lidmi, kteří byli spojováni s babickým případem, bylo to v roce 1951 v létě. Jan Bula byl zatčen dávno předtím, než k útoku v Babicích došlo.“

Soud v Třebíči

Jana Bulu soudili v Třebíči. „Podle jedné verze to bylo proto, že byl v takovém stavu psychickém i fyzicky byl zničen výslechy a mučením, že toho přelíčení v Jihlavě nemohl být schopen. Podle druhé verze se stal částí dalšího procesu, protože ty procesy byly naplánovány tak, aby celý ten region zasáhly a zastrašily veškeré obyvatelstvo,“ vysvětluje Luděk Navara.

Luděk Navara a Miroslav Kasáček

Na knize pracoval společně s Miroslavem Kasáčkem. Ten o případu hodně věděl i proto, že jeho manželka patřila do rodiny, kterou represe spojené s případem v Babicích velmi zasáhly. „Měli jsme velké štěstí, že jsme na knize pracovali v době, kdy ještě řada pamětníků žila, a spousta lidí vyprávěla, někdy i poprvé v životě o tom, co se tehdy odehrálo. Byly to cenné zdroje, které dnes už nejsou,“ říká novinář, který také upozorňuje na zneužití případu komunistickou propagandou.

Jan Bula

„Jan Bula byl jako kněz velmi oblíbený, vedl oddíl skautů, byl to hodně otevřený člověk. Také byl velmi talentovaný, například maloval. A byl také odvážný. Nebyla to náhoda, že se ocitl v soukolí represí po Babicích, protože se režimu postavil už dříve, a byl také odsouzen. Svědčí to o jeho odvaze,“ říká dále Luděk Navara.

Jan Bula byl spolu s ostatními odsouzenými popraven v květnu 1952 na nádvoří budovy v Jihlavě, kde dnes sídlí vysoká škola.

Spustit audio