Polévka z červené řepy
Mám moc ráda červenou řepu, ale většinou se mi z ní nechce vařit. Všechno kolem je totiž červené – nádobí, ruce, linka, příbory. Ale když se člověk jednou za čas smíří s tím, co všechno bude muset umývat, stojí to za to. Řepa je totiž úžasná, a tím rozhodně nemyslím jen naloženou červenou řepu ze školních obědů.
Zkusme tmavě rudou, silnou polévku.
Potřebujeme:
1 větší červenou řepu
1 cibuli
2 stroužky česneku
lžíci másla
500 ml vývaru
lžičku medu
lžičku citronové šťávy
½ kelímku bílého jogurtu
1 vejce
ředkvičky
rukolu
sůl, pepř
Jako u všech dobrých polévek budeme předem potřebovat trochu vývaru, může být zeleninový nebo kuřecí. S přípravou samotné polévky se začíná u cibule. Nejprve si ji nakrájíme na drobno, k tomu česnek na plátky a obojí orestujeme v hrnci na másle.
Červenou řepu – asi půlkilovou – oloupeme a nakrájíme na kousky. Vhodíme ji k cibuli a zalijeme nachystaným vývarem. Osolíme, opepříme a necháme uvařit do měkka.
Chuti a vůni polévky prospěje, když ji dochutíme kapkou citronové šťávy a lžičkou medu.
Uvařenou polévku pak rozmixujeme na jemno a rozlijeme do talířů. Ale pozor, to ještě není všechno, lžíce jogurtu, půlka vařeného vejce, lístek rukoly a pár plátků ředkvičky jí dodá ten závěrečný šmrnc a krásný vzhled!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.