Plněné brambory

Pečeme cukroví, nakupujeme suroviny na vánoční hostinu, ale než vypuknou velké sváteční hody, musíme do té doby nějak normálně jíst. Proto pro pro vás máme tip na plněné brambory, protože právě brambory na mnoho způsobů jsou v našich krajích oblíbeným jídlem. Nejčastěji a nejrychleji je připravíme jako přílohu.

Máme-li ale uskladněných pár velkých kusů, můžeme toho využít a udělat z nich hlavní chod! Na čtyři porce budeme potřebovat deset větších brambor, cibuli, pažitku, sýr a salám. Můžete vyzkoušet místo salámu orestovat kuřecí maso nakrájené na nudličky. Salám je pochopitelně rychlejší, a když dáte přednost kvalitě, bude to znát i ve výsledku.

Brambory umyjeme a dáme asi na tři čtvrtě hodiny péct do trouby. Mezitím si v míse smícháme nadrobno nakrájenou cibulku, pažitku a maso nebo salám. Osolíme, opepříme. Když jsou brambory upečené, podélně je rozkrojíme, vydlabeme vnitřky a přidáme ke směsi.

Dochutíme, zalijeme smetanou, vrátíme do vydlabaných brambor. Nahoru nastrouháme sýr – můžete použít eidam, ale pokud dáváte přednost jinému druhu, třeba nivě nebo sýru ementálského typu, jen do toho. Vrátíme do rozpálené trouby zapéct na deset minut.

autor: dak