Plivni si stokrát do moře, ono se nezpění. Výstava ilustrací básnického díla Karla Havlíčka

26. červenec 2021

Novinář, satirik, básník a národní buditel Karel Havlíček Borovský se narodil před dvěma sty lety. Významné výročí letos připomínají na mnoha místech našeho kraje.

Jméno Karla Havlíčka je spojené s mnoha místy na Vysočině. V Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravili soubor ilustrací Havlíčkova poetického díla od mnoha autorů - a jsou mezi nimi i velmi známá jména.

Plivni si stokrát…

Výstava je nazvaná Plivni si stokrát do moře, ono se nezpění podle pátého zpěvu Havlíčkovy básně Křest svatého Vladimíra, vysvětluje kurátorka výstavy Daniela Růžičková a dodává, jak s Karlem Havlíčkem Borovským souvisí oblíbený malíř a ilustrátor Josef Lada.

„Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě se zaměřuje na českou ilustraci konce 19., 20. a 21. století a vlastníme krásný originální soubor ilustrací ke Králi Lávrovi, Obrazům z Rus a Křtu svatého Vladimíra, který udělal Josef Lada pro havlíčkobrodské Chvojkovo nakladatelství ve 40. letech.“

Různí autoři, podobné scény

Porovnání různých pojetí ilustrací od desítek autorů ukáže některé zajímavosti. Například Ladův Lávra i s oslíma ušima je veselý, naopak Lávra od Adolfa Borna je zamračený. U epických básní pak upoutá fakt, že výjevy jsou si podobné. „Prohlédnete-li si všechny ty autory, tak vidíte, že si vybrali stejné momenty z toho textu. Když si přišli pro Havlíčka četníci a vytáhli ho z postele, ten slavný pes, který na ně vrčel, rozloučení s manželkou a dceruškou, nebo i ta slavná scéna v Alpách, kdy ho vezou dostavníkem a je špatné počasí, takže museli vyskočit,“ ukazuje kurátorka.

Nejstarší ilustrace patří originálu knížečky s obrázky Karla Preissiga, pokračují významní autoři z první republiky. Kromě Josefa Lady rozezná návštěvník i další známá jména a povědomé obrázky – třeba Cyrila Boudu nebo Adolfa Borna. Najdeme zde i originální ilustrace zapůjčené od Muzea umění v Olomouci od výtvarníka a profesora Jiřího Šalamouna. „Humorná kolekce patří do souboru nazvaného Pokus o návrh na sestavovací náhrobní pomník Karla Havlíčka Borovského z roku 1990. Je to škoda, ale nikdy nebyl zrealizován,“ směje se Daniela Růžičková.

Pro děti je připraven pracovní list se zábavnými úkoly, dospělým nachystala galerie koutek, kam mohou podle Havlíčkova vzoru napsat a na nástěnce ponechat vlastní epigramy ze současnosti. Výstava bude přístupná až do konce roku 2021.

Spustit audio