Pečený losos s pikantní marinádou
Losos je ryba výrazné barvy a lahodné chuti, kterou si jednou za čas můžeme dopřát. Podle mě každá ryba chutná nejlépe jenom na másle a se solí, ale existují různé směsi koření, které se k rybám také hodí.
Další možností je speciální marináda, kterou si připravíme smícháním půl lžičky mletého zázvoru, špetky chilli koření, trochy pepře, lžíce hořčice a lžičky medu.
- 4 větší filety z lososa s kůží
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého chilli
- 1 lžička medu
- 1 lžíce hořčice
- Sůl, pepř
Filety z lososa osolíme, potřeme olivovým olejem a položíme na plech tak, aby kůže byla dole. Maso shora potřeme marinádou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi dvacet minut, což je ideální čas na uvaření přílohy.
Nejlépe chutnají menší brambory uvařené ve slupce, ale mohou být i velké a vařené běžně – v osolené vodě s troškou kmínu. Hotové brambory posypeme pažitkou a můžeme přidat plátek másla. Podáváme s upečenou rybou, která má kůži pěkně dokřupava a jemné lososí maso chutná po pikantní marinádě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka