Pečený losos s pikantní marinádou

Losos je ryba výrazné barvy a lahodné chuti, kterou si jednou za čas můžeme dopřát. Podle mě každá ryba chutná nejlépe jenom na másle a se solí, ale existují různé směsi koření, které se k rybám také hodí.

Další možností je speciální marináda, kterou si připravíme smícháním půl lžičky mletého zázvoru, špetky chilli koření, trochy pepře, lžíce hořčice a lžičky medu.

Ingredience
  • 4 větší filety z lososa s kůží
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého chilli
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce hořčice
  • Sůl, pepř

Filety z lososa osolíme, potřeme olivovým olejem a položíme na plech tak, aby kůže byla dole. Maso shora potřeme marinádou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů.  Pečeme asi dvacet minut, což je ideální čas na uvaření přílohy.

Nejlépe chutnají menší brambory uvařené ve slupce, ale mohou být i velké a vařené běžně – v osolené vodě s troškou kmínu. Hotové brambory posypeme pažitkou a můžeme přidat plátek másla. Podáváme s upečenou rybou, která má kůži pěkně dokřupava a jemné lososí maso chutná po pikantní marinádě.

autor: dak