Pečená mrkev v jogurtu
Jídelníček na jaře se odnepaměti nese v duchu čerstvých bylinek, mladého masa – jehněčí, telecí, kuřecí, a také raných plodin.
Já se například mohu utlouct po čerstvé mrkvi a kupuju ji po kilech. Ta úplně raná karotka má navíc výhodu, že ji není potřeba loupat, stačí dobře omýt, tak je jemná.
Recept na lahodnou dušenou mrkev na másle už jsme tu měli, tak jsem hledala, co dalšího můžu z mrkve zkusit. Zatím mě nikdy nezklamala zelenina pečená v troubě
1 kg mrkve
150 g bílého jogurtu
Lžička tymiánu sušeného (nebo snítka čerstvého)
1 stroužek česneku
Lžička mleté papriky
Šťáva z půlky citrónu
Sůl
Olej
Nakrájela jsem si mrkev na klínky, které jsem upekla. Ovšem ne jen tak samotné, mrkvi sluší marináda z jogurtu s bylinkami, česnekem a mletou paprikou. Na jeden kelímek bílého jogurtu stačí lžička sušeného tymiánu, 1 stroužek česneku a trocha papriky. Kdo chce, může přidat i citronovou šťávu z půlky citrónu a samozřejmě sůl.
Mrkev důkladně s ochuceným jogurtem promícháme a vysypeme do pekáčku předem vymaštěného olejem – aby se z mrkve uvolnily užitečné betakaroteny, je trocha oleje vždycky potřeba.
Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na vysokou teplotu dvě stě stupňů. Takto chutná mrkev obstojí jako příloha k masům, ale klidně i samotná.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.