Pečená mrkev v jogurtu

Jídelníček na jaře se odnepaměti nese v duchu čerstvých bylinek, mladého masa – jehněčí, telecí, kuřecí, a také raných plodin.

Já se například mohu utlouct po čerstvé mrkvi a kupuju ji po kilech. Ta úplně raná karotka má navíc výhodu, že ji není potřeba loupat, stačí dobře omýt, tak je jemná.

Recept na lahodnou dušenou mrkev na másle už jsme tu měli, tak jsem hledala, co dalšího můžu z mrkve zkusit. Zatím mě nikdy nezklamala zelenina pečená v troubě

1 kg mrkve

150 g bílého jogurtu

Lžička tymiánu sušeného (nebo snítka čerstvého)

1 stroužek česneku

Lžička mleté papriky

Šťáva z půlky citrónu

Sůl

Olej

Nakrájela jsem si mrkev na klínky, které jsem upekla. Ovšem ne jen tak samotné, mrkvi sluší marináda z jogurtu s bylinkami, česnekem a mletou paprikou. Na jeden kelímek bílého jogurtu stačí lžička sušeného tymiánu, 1 stroužek česneku a trocha papriky. Kdo chce, může přidat i citronovou šťávu z půlky citrónu a samozřejmě sůl.

Mrkev důkladně s ochuceným jogurtem promícháme a vysypeme do pekáčku předem vymaštěného olejem – aby se z mrkve uvolnily užitečné betakaroteny, je trocha oleje vždycky potřeba.

Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na vysokou teplotu dvě stě stupňů. Takto chutná mrkev obstojí jako příloha k masům, ale klidně i samotná.

autor: dak

Související