Pečená mrkev v jogurtu
Jídelníček na jaře se odnepaměti nese v duchu čerstvých bylinek, mladého masa – jehněčí, telecí, kuřecí, a také raných plodin.
Já se například mohu utlouct po čerstvé mrkvi a kupuju ji po kilech. Ta úplně raná karotka má navíc výhodu, že ji není potřeba loupat, stačí dobře omýt, tak je jemná.
Recept na lahodnou dušenou mrkev na másle už jsme tu měli, tak jsem hledala, co dalšího můžu z mrkve zkusit. Zatím mě nikdy nezklamala zelenina pečená v troubě
1 kg mrkve
150 g bílého jogurtu
Lžička tymiánu sušeného (nebo snítka čerstvého)
1 stroužek česneku
Lžička mleté papriky
Šťáva z půlky citrónu
Sůl
Olej
Nakrájela jsem si mrkev na klínky, které jsem upekla. Ovšem ne jen tak samotné, mrkvi sluší marináda z jogurtu s bylinkami, česnekem a mletou paprikou. Na jeden kelímek bílého jogurtu stačí lžička sušeného tymiánu, 1 stroužek česneku a trocha papriky. Kdo chce, může přidat i citronovou šťávu z půlky citrónu a samozřejmě sůl.
Mrkev důkladně s ochuceným jogurtem promícháme a vysypeme do pekáčku předem vymaštěného olejem – aby se z mrkve uvolnily užitečné betakaroteny, je trocha oleje vždycky potřeba.
Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na vysokou teplotu dvě stě stupňů. Takto chutná mrkev obstojí jako příloha k masům, ale klidně i samotná.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.