Parmazánový krém

Polévek je tolik druhů a jsou v kuchyni tak důležité, že je pro mě pokaždé radost, když se můžu naučit nějakou novou.

Naposledy jsem zkusila polévku z velké hromady parmazánu, který nám na těstoviny strouháním ubývá velice pomalu. Parmazánový krém tak byl pro mě zajímavým nápadem, jak sýr využít ještě jinak.

50 g másla

30 g hladké mouky

500 ml mléka

100 g parmazánu

1 plátek parmské šunky

Nejprve si ho nastrouháme na jemném struhadle a nachystáme na pozdější využití. Na polévku budeme potřebovat suroviny jako na bešamel - padesát gramů másla rozehřejeme v hrnci, přidáme třicet gramů hladké mouky a opražíme, dokud nezačne lehce růžovět. Potom zalijeme půl litrem horkého mléka a mícháme do zhoustnutí.

Hotový bešamel sundáme z plotny a pomalu za stálého míchání přisypeme deset deka nastrouhaného parmazánu. Prošleháváme vidličkou a důkladně mícháme, aby měla polévka krémovou konzistenci.

V talíři ozdobíme plátkem dokřupava osmažené parmské šunky nebo slaniny. K parmazánovému krému přikusujeme housku.