Panenka na ohni

Jestli bude o prodlouženém víkendu pěkně, je podzim ideálním obdobím na to vyzkoušet si opravdové vaření na ohni. Jaroslav Kobylinský napsal Ohňovou kuchařku, ve které se s kotlíkem vůbec nepočítá – potřebujeme k tomu pořádnou kovovou pánev. Neměla by na sobě mít žádné dřevěné nebo plastové části, aby od ohně nechytly.

Dále by měla být „zajetá“, aby se v žáru neprohnula – to se dělá buď tak, že se pánev vysype solí a vypálí nad ohněm a nebo vylije olejem také nechá postupně vypálit, ale tento postup je o dost delší.

Kdo má pánev i ohniště připravené, může si nakrájet vepřovou panenku asi na třícentimetrové kousky a nechat ji macerovat nejméně 4 hodiny, ale klidně i celou noc, v kvalitním olivovém oleji a nahrubo nasekaném libečku.

Pak stačí vhodit na pánev, a protože oheň je velmi silný, za pět minut je panenka hotová. Servírovat můžeme s bramborami uvařenými běžným způsobem a nebo předvařenými jen malou chvíli ve vodě a dopečenými na pánvi společně s masem. Podle Jaroslava Kobylinského má takto připravené jídlo v sobě chuť ohně. Určitě to stojí za vyzkoušení.

Zdroj: text a foto Jaroslav Kobylinský Ohňová kuchařka

autor: dak