Osel je chytřejší než člověk

24. září 2015

Jediné stádo oslů andaluských v České republice chová Jiří Kovář v hospodářském dvoře v Bohuslavicích. Když chtěl před několika lety rozšířit řady koní, krav, drůbeže a tří druhů oslů o další plemeno, rozhodl se vydat až na jih Španělska. „Vždycky bylo mým snem mít velké plemeno oslů a osel andaluský je speciálně vyšlechtěné velké zvíře, proto jsem za ním podnikl cestu dlouhou 3 500 kilometrů.“

Původně si chtěl Jiří Kovář přivézt jen dva kusy, ale devadesátiletá chovatelka, která už chtěla s chovem skončit, jej přesvědčila, aby si odvezl celé stádo 19 oslů. Po náročné cestě čekal zvířata z Andalusie další oříšek – zvyknout si na zimu. „Teploty na Vysočině jsou o mnoho nižší, takže osly jsme ustájili pod střechou a energii doplňovali z obilí, protože ve Španělsku se živí většinou jen suchou trávou a bodláčím, to by jim tady nestačilo. Navíc se báli šlápnout na sníh, protože ho v životě neviděli,“ vzpomíná majitel stáda.

Máme tu i parkurového osla

Do roka si ale oslíci zvykli a hned první jaro už v Bohuslavicích odchovali tři hříbata. Letos čekají dalších 11 přírůstků. Osli jsou velmi klidná zvířata, a proto na nich rády jezdí děti. „S jedním zkusili přeskočit překážku pro koně, on to přeskočil, tak ho začali trénovat a teď je z něho parkurový osel,“ směje se Jiří Kovář.

Proč je andaluský osel tak velký? Ve Španělsku to bylo vždycky zvíře používané pro těžkou práci a tahání nákladů. V armádě tahali vozy s municí, proviantem, jezdili na nich vojáci. Na přehlídkách španělské armády mají osedlané andaluské osly. Využívali se i pro práci v horách, kde nejsou příliš vhodní koně. „Kůň, když jde na úzké stezce nad srázem a něčeho se lekne, tak se může zřítit. Zato osel je velmi moudré zvíře a váží každý krok. Když je někde nebezpečí, oslík ho vycítí a můžete ho klidně seřezat, aby šel dál, ale on se ani nehne. Osel je chytřejší než člověk,“ uzavírá svou chválu na osla andaluského Jiří Kovář.

autor: dak
Spustit audio