Olej ani mýdlo k odstranění klíštěte nepoužívejte

3. duben 2023

Klíště obecné je roztoč, který se živí sáním krve savců, plazů nebo ptáků. Než dospěje, potřebuje obvykle tři hostitele a proces dospívání trvá podle podmínek 1 až 4 roky.  

Klíště má speciální smyslový orgán, který mu pomáhá vyhledat hostitele. Hladovět může i více než jeden rok. Pokud se klíštěte dotkneme, přichytí se instinktivně, na těle vyhledá místo, kde se nejsnáze přisaje a chobůtkem se přichytí do kůže.

Klíšťata obecná přenášejí velmi nebezpečné infekční choroby, hlavně lymeskou borreliózu a klíšťovou encefalitidu. Kraj Vysočina patří mezi regiony se zvýšeným výskytem těchto nemocí, které můžou vést až k trvalému a těžkému poškození zdraví. Proto bychom je neměli podceňovat. Riziko znamenají i pro naše mazlíčky.

V loňském roce bylo celkově na Vysočině hlášeno 59 případů klíšťové encefalitidy. Z toho nejvíce, 18 případů, bylo na Žďársku. Od roku 2011 došlo v našem kraji k deseti úmrtím na klíšťovou encefalitidu. Kromě jednoho pacienta se jednalo o lidi starší 65 let.

Lymeská borrelióza byla hlášena u 530 pacientů. Nejvyšší výskyt byl v okrese Třebíč, kde bylo celkem 188 nemocných.

Když už dojde k přisátí klíštěte, je důležité ho co nejdříve odstranit. Čím déle je klíště přisáté, tím dostáváme do těla větší nálož infekce.

Jak správně přisáté klíště odstranit? A je možné onemocnět, i když jsem klíště přisáté neměl? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související