Přiznat si, že nemají svoje finance pod kontrolou, neumí většina lidí

9. březen 2023

Za gramotného člověka se považuje ten, který umí číst a psát. Za finančně gramotného ten, který umí hospodařit s penězi a má alespoň nějaké základní znalosti o obecném fungování peněz.

„Byť si všichni myslíme, že víme, jak peníze fungují, tak zhruba 80 % lidí o tom nemá ponětí. Pouze 5% z nás dokáže finanční prostředky využívat natolik, že je na nich nezávislá,“ říká Josef Šimon, který se už 16 let věnuje finančnímu poradenství.

Že lidé penězům nerozumí, si ale neumí přiznat. Čím hůř na tom člověk je, tak  tím častěji obviňuje všechny okolo, z jeho problémů.

Základem je vzít si papír a tužku a napsat si na jednu polovinu papíru svoje příjmy, na druhou polovinu svoje výdaje. „Takto to zní strašně jednoduše, ale ono to úplně tak jednoduché není. To je právě to, na čem selháváme,“ vysvětluje Josef Šimon. „Řekneme si, že příjmy jsou jasné. Mám zaměstnání, ano, ale ony nejsou jenom pravidelné příjmy ze zaměstnání. Můžete mít i nějaké své bonusy, přivýdělek nebo i různé dary. Třeba od rodičů,“ vysvětluje, co všechno je možné do příjmů započítat.

Stejně tak je tomu i na straně výdajů. Zapsat bychom měli veškeré výdaje, které máme, ať už jsou to zbytné výdaje anebo nezbytné. „To znamená výdaje, které musíme vydat na elektřinu, vodu, plyn, bydlení a potom případně i nějaké další výdaje. Samozřejmě je potřeba tvořit nějaké rezervy,“ vypočítává oblastní ředitel společnosti OVB Josef Šimon.

Jak správně s prostředky, které máme, hospodařit, je možné se naučit i na kurzech finanční gramotnosti. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související