10 hodinových terapií i právní pomoc zdarma můžou využít oběti trestných činů

14. březen 2023

20. února slavíme evropský den obětí zločinů. Jeho historie sahá do roku 1990, kdy byla přijata ve Velké Británii charta oběti zločinu. U nás se začaly tyto zákony přijímat ještě později. Například zákon proti domácímu násilí byl přijat až v roce 2006. Zákon o obětech trestných činů přišel na řadu až v roce 2013.

„Samozřejmě nějaká ta ustanovení, která jsou v tom zákoně, existovala i předtím v jiných zákonech, v trestním řádu a podobně. Nicméně zákon o obětech to sloučil do jednoho zákona a ta práva rozšířil“ vysvětluje případový manažer a vedoucí jihlavské pobočky Bílého kruhu bezpečí Ctibor Čepička.

Obětí trestného činu může být jakákoliv fyzická osoba, která se cítí obětí být. Pokud podal oznámení na policii, tak policie takového člověka o jeho právech poučí. „Samozřejmě ta policie to pak dává obětem i písemně, protože pojmout veškerý ten rozsah práv obětí je pro ty poškozené složité,“ upozorňuje Ctibor Čepička. „My se setkáváme i s oběťmi na Bílém kruhu bezpečí, které nebyly podat oznámení na policii, potom samozřejmě informujeme o těch právech oběti my na poradně,“ dodává.

Jaká práva oběti trestných činů mají? A je pomoc vždy zdarma? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související