Od bobu až po tabulku. Na okraji třebíčského Zámostí vzniká kvalitní čokoláda
Ochutnej Třebíč! Pod tímto názvem chce město nalákat místní obyvatele, ale především turisty na domácí výrobce potravin a nápojů.
V nabídce jsou bramborové pekáče, židovské cukroví, whisky, zákusky či chléb, ale také čokoláda! Malou výrobnu čokolády najdete na kraji Židovského města. Její majitel Tomáš Lampíř vyrábí čokoládu způsobem, kterému se říká od bobu až po tabulku, anglicky bean-to-bar.
Tomáš Lampíř pochází z Třebíče. V Praze vystudoval ekonomii, ale pak se s manželkou rozhodli vrátit se do rodného města. K výrobě čokolády později přidali i čokoládový likér, čokovíno a plněné pralinky.
Z tropů do Třebíče
Výroba začíná u kvalitních kakaových bobů. „Kakaovník je citlivý, náročný na klimatické podmínky, musí mít velké teplo, velké vlhko ty jednotlivé země mají různé charakteristiky, třeba boby z Madagaskaru, to je ostrov, kde je i fauna a flóra, tak i ty boby jsou specifické a nezaměnitelné, takové do kysela. Kakaovník vždycky roste v symbióze s jinými rostlinami, s banánovníkem nebo kokosovou palmou,“ vysvětluje výrobce čokolády, proč se kakaovníky vyskytují jen v tropech – v Karibiku, nebo v afrických zemích.
Od bobu po tabulku
Kakaové boby se přivezou v šedesátikilových jutových pytlech. Musejí se přebrat, nadrtit, vzduchem odstranit slupky a teprve drť se mele v kamenných mlýnech. Třením se mění v tekutou čokoládu.
„To je chvíle, kdy se formuje recept, přidává se cukr, sušené mléko do mléčné čokolády a podobně,“ říká dále Tomáš Lampíř. Sám nejraději zkouší kombinovat chutě a vymýšlet netradiční čokolády.
Kakaový bob totiž unese téměř všechno. „Máme čokoládu s vincentkou, konopnou, s baobabem, z toho stromu je to prášek z plodu. Má takovou kyselkavou chuť, zdá se mi, že se to dobře doplňuje. Zkusil jsem i sušené pomeranče, mandarinky, takovou středomořskou chuť,“ dodává.
Svou vlastní čokoládu má rád, i když dává přednost těm s vysokým procentem obsahu kakaa. „Nejradši bych dělal jenom ty, ale musím brát ohled na zákazníky a dělat i nějaké ty sladké,“ směje se Tomáš Lampíř.
Související
-
Chtěl jsem vyrábět to, co nikdo jiný. Držitel patentů a výrobce speciální čokolády Petr Málek
Petr Málek podniká v Havlíčkově Brodě. Na jeho strojírenské firmě by nebylo nic zvláštního, až na skálopevné přesvědčení jeho samého.
-
PORADNA: Čokoládu tvoří kakaová zrna a máslo
Hlavní roli v poradně měl čokoládový Mikuláš. Ivana Tobiášová odhalila, z jakých surovin jsou figurky vyrobené a jak si vybrat tu zdravou bez škodlivých látek.
-
Čokoládou se člověk nemusí přejídat. Ke sladkému opojení...
Labužníci, kteří jsou na sladké, vědí, že ve Vyskytné u Jihlavy se vyrábí čokoláda. Rodina Hlavova ve svých receptech navazuje na tradici českého čokoládovnictví, k...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.