Ochotníci z obce Hříběcí jsou jedna velká rodina. Začínali scénkou na babském bále

Hříběcké divadýlko slaví desáté narozeniny. Soubor, který možná i tak nějak náhodou vznikl v obci Hříběcí na Pelhřimovsku, má domovskou scénu v místní hospodě.

Původně začínali pohádkami, dnes se ale ochotníci pouštějí i do náročnějších děl.

„Začínali jsme jako všichni ochotníci. Neměli jsme oponu, neměli jsme kostýmy, neuměli jsme nic,“ vzpomíná vedoucí Hříběckého divadýlka Marta Volcová. Všichni ochotníci ale přiložili ruku k dílu. Kdo uměl, šil, kdo uměl, maloval, technici se starali o zvuk.

A navíc! Téměř všichni jsou tak trochu příbuzní. „Já jsem sestra Marty Volcové,“ přidává se ochotnice Magdalena Pokorná. Sama hrála v místním ochotnickém spolku jako dítě, tak je ráda, že se po letech obnovil.

Děj hry by se mohl odehrávat v jakékoli české obci. Herci se do rolí vžili

Pro svou jubilejní desátou sezónu so hříběčtí ochotníci vybrali komedii Petra Tomšů A zase ti Tupitelé. Pojednává o jednom jediném zasedání zastupitelstva v jedné obci. „Hraju podnikatele. Za celý život jsem nebyl podnikatel, tak teď se mi splnilo přání,“ říká s úsměvem Zdeněk Charvát.

„Hraju zapisovatelku Libušku,“ přidává se rozesmátá Žaneta Šimková. Roli starosty, jehož fotografie visí na jevišti, nastudoval Tomáš Edr. „Dopadne to dobře pro všechny, kromě občanů,“ prozrazuje, všichni se smějí a potvrzují, že děj hry by se mohl odehrávat v jakékoli české obci.    

Spustit audio

Související