OBRAZEM: Pan Jaroslav Dudek má zahradu plnou ptačích budek

OBSAHUJE FOTOGALERII! Když někdo stráví dětství v tak nádherném lese, jako je Ochoza u Vlachovic na Novoměstsku, nemůže v dospělosti jinak. Musí milovat přírodu a její obyvatele. Předseda Svazu chovatelů v Novém Městě na Moravě Jaroslav Dudek se už jako školák pustil do výroby své první ptačí budky, a kolik jich vyrobil do dneška, to ani nepočítá.

„Měli jsme tam pole a les, trávili jsme tam všecky prázdniny, pásli jsme s klukama krávy a tenkrát mě to tak nějak chytlo. Mě prostě ti ptáčci baví,“ usmívá se.

Ptačí budky vyrábí a sám je také věší na stromech po okolí. „Budky mi visí v Novém Městě na náměstí, v parku, v koruně za kulturákem, u koupaliště, no a v Ochozi, to ani nemluvím, tam je jich kolem Skihotelu nahoru a až k Vlachovicím spousta,“ říká aktivní důchodce. S povolením vjet do lesa, aby mohl budky pověsit na stromy, neměl nikdy problémy. I nový hajný si v revíru hned všiml, že ptačí budky do lesa někdo přidává.

Ptáčci budky potřebují, jinak nevyvedou mladé

Když si sežene vhodná prkýnka, nakreslí si tvar budky, vyřeže a stluče ji. Nejčastějšími obyvateli bývají drobní ptáčci, kteří jsou odkázáni na dutiny ve stromech, takoví, kteří si hnízda nestavějí, vysvětluje Jaroslav Dudek: „Například dva druhy sýkorek, koňadra a parukářka potřebují budku. Do budky jde rehek zahradní a rehek domácí, ten zase má rád polobudku nebo díru za krovem. Takový brhlík, ten jde jedině do dutiny.“

Když ptáčci dutinu nenajdou, nezahnízdí a nevyvedou mladé. „To potom nemají nárok,“ potvrzuje pan Dudek. Zpěvných ptáků je navíc podle něj čím dál méně, likvidují je přemnožené kuny a dokonce i straky. „Když sýkorka vyvádí mladé, tak oni slétnou na zem v okolí hnízda a ta kuna už tam na ně čeká a hned je uloví. Ve městech to zase dělají kočky.“

Lidé mají rádi i krmítka od Jaroslava Dudka

I zahrada u Dudků je plná budek a všechny měly nebo mají své obyvatele. Do té nejvýše postavené neúnavně létá krmící sýkorka a co dvě minuty je zpátky. Mezi budkami visí i mnoho krmítek nádherných a zajímavých tvarů. „Ta dělám různá, třeba i něco okoukám z televize. Chataři mají rádi krmítko s postupným uvolňováním zrní, oni to ptáčkům nasypou plné, jako do komína toho domečku a jak to ptáčci uzobávají tam jim to postupně padá dolů na podlahu. A ty mřížky na boku jsou tam proto, aby se do krmítka nevešli větší ptáci a nesnědli jim to,“ směje se autor šikovných vynálezů, které pomáhají drobným ptáčkům přežít.

Budky pro sýkorky se musí po vyhnízdění také vyčistit. „Když tam zůstanou skořápky a paraziti, ta sýkorka už by se tam podruhé nevrátila. Tak já naložím žebřík, babičku, abych nebyl sám, a jedeme a buď budky věšíme, nebo je na další rok čistíme,“ uzavírá spokojeně Jaroslav Dudek.

autor: dak