Sýrové knedlíky
Knedlíky jsou naše česká oblíbená příloha – mouka, vajíčko, housky, ale umíme si je i pěkně vylepšit petrželkou a bílkovým sněhem.
Narazila jsem na knedlíky, ve kterých sice trocha mouky je, ale tou hlavní ingrediencí jsou dva druhy sýrů. Do sýrových knedlíků se můžeme pustit, pokud si pořídíme 500 gramů sýra ricotta a k tomu dvě lžíce nastrouhaného parmazánu. Sýr ricottu musíme nejprve nechat okapat, třeba v cedníku nebo na plátýnku, a mezitím si nastrouháme parmazán. V misce pak smícháme oba sýry a přistrouhneme k nim špetku muškátového oříšku.
- 500 g ricotty
- cca 2 lžíce strouhaného parmazánu
- mouka dle potřeby
- muškátový oříšek
Chuť této přílohy potom bude opravdu úplně jiná, než jsme zvyklí. Do hmoty přidáme zlehka hladkou mouku, množství podle potřeby, jen tak, aby vzniklo těsto hustší konzistence. Připravíme si vál nebo větší tác a dvě polévkové lžíce. S nimi odebíráme z těsta knedlíčky, které pokládáme na vál posypaný moukou, v ní je obalíme a necháme chvíli odpočinout. Nakonec už je jen uvaříme. V hrnci přivedeme k varu vodu, naházíme sýrové knedlíčky do ní a jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyzkoušet je můžete při nejbližší příležitosti, kdy budete doma dělat hovězí maso na jakýkoli způsob.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.