Malinový sníh
Maliny jsou báječně výrazné a velmi chutné lesní ovoce. Na zahradě je máme samozřejmě větší a vyroste jich více, ale podle mě jsou ty z lesa mnohem lepší. Možná je to tím, že se počítá i samotná procházka do lesa a vlastnoruční práce.
- 2 bílky
- 60 až 80 g malin
- cukr dle chuti
V každém případě, pokud je vydržíte nespořádat všechny už rovnou u keře a domů donesete plecháček nebo konvičku, můžete se pustit do malinového sněhu podle recepty od babičky mojí kolegyně Ireny Šarounové.
„Tradiční ozdobou lívanců bývá tvaroh, šlehačka, zakysaná smetana, čerstvé ovoce, ale v naší rodině se každé léto těšíme, až budou čerstvé lesní maliny, protože už naše babička dělala bílkový sníh s malinami,“ vypráví.
Takže, jak na to? „Vyšleháme bílky do tuhého sněhu, podle chuti ovoce přidáme trochu moučkového cukru a do toho rozmačkané maliny. Nemusí to být jen maliny, může to být jakékoliv jiné, řekla bych spíš chuťově výraznější ovoce. A když není ovoce, pak úplně stačí citronová šťáva.“
Bílků použijeme podle množství malin – na dva bílky stačí 60 až 80 gramů očištěných rozmačkaných malin, cukru pak přidáme podle chuti. Na lívanečky určitě máte svůj recept, takže se můžete pustit do díla.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.