Kuře na podzimní zelenině
Kuře je spolehlivý tip na oběd pro každého kuchaře, je rychle upečené a chutné téměř s čímkoliv! V tuto roční dobu je ideální spojit chuť kuřecího masa se zeleninou, která právě zraje, a sklízíme ji ze zahrádek, nebo nakupujeme u stánků místních farmářů.
- 4 kuřecí zadní čtvrtky
- ½ paličky česneku
- 2 – 3 cibule
- 2 – 3 mrkve
- 1 větší cuketa
- ½ dýně
- koření na kuře
- sůl
Posbíráme také to, co máme v ledničce a ve spíži, a jdeme na to. Rozkrájené 2 – 3 cibule dáme do pekáče společně s půlkou palice česneku. Na silnější kolečka nakrájíme i mrkev a přidáme do pekáče. Na to položíme kuřecí zadní čtvrtky, osolíme, okořeníme a podlijeme trochou vody. Přidáme velkou lžíci másla a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů.
Dýni a cuketu oloupeme a nakrájíme na menší kousky a k masu a zbylé zelenině je přidáme až po hodině pečení – oba druhy totiž změknou poměrně rychle, takže se nemusí péct celou dobu, stačí jim poslední půlhodinka, kdy se už na kuřeti hlavně dělá křupavá kůrka.
Po hodině a půl je hotovo. Podávat můžeme s rýží, ale třeba i bramborovými nočky, které jsou uvařené za dvě minuty. Jednoduchý oběd, ale je plný chuti podzimu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.