Klasické kynuté těsto na buchty
Co sbalí maminka v pohádce Honzovi do ranečku na cestu? No přece buchty! Je to tak nesmrtelná klasika, že když mi někdo nabídne buchtu, neváhám a beru.
Co sbalí maminka v pohádce Honzovi do ranečku na cestu? No přece buchty! Je to tak nesmrtelná klasika, že když mi někdo nabídne buchtu, neváhám a beru.
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2-3 žloutky
- 70 g másla
- 30 g sádla
- 1 kostka droždí
- 40-50 cl rumu
Paní Drahoslava Horká z Pohledce dělá buchty z naprosto dokonalého kynutého těsta, a tak jsem se jí ptala na recept, případně na triky, kterými své těsto vylepšuje. Lepší než v minulosti je prý už proto, že my nemusíme oproti dřívějším generacím tolik šetřit. „Je vylepšené, samozřejmě, protože dřív nebylo tolik vajíček a tuku, takže tam jsou dva žloutky nebo tři místo jednoho a je tam lžíce sádla, aby to opravdu vydrželo měkké, klidně i dva, tři dny, pokud se to nesní. To když nakyne, to je tak nádherné těsto, které se vůbec nelepí,“ chválí paní Drahoslava.
A jaké tedy je tajemství tohoto těsta? „Dobře se to pamatuje, je tam třicet, dvacet, deset. Třicet polohrubé, dvacet hladké mouky a deset cukru. Já dávám tuku dohromady deset deka, tedy 7 deka másla a tři deka sádla. Samozřejmě dva žloutky a kostička droždí – těch 42 gramů stačí - nakynutá v mléce s troškou cukru, klasický kvásek. A určitě větší štamprle rumu, ten tam musí být,“ směje se paní Horká.
Tak, to je ono, nejen žloutky navíc nebo sádlo navíc, i velký panák rumu přímo do těsta, to je to tajemství. A než těsto vykyne, připravíme si náplně, jaké nám nejvíce chutnají – tvarohová, maková, povidlová, ale třeba i mrkvová nebo jablečná tomuto těstu sluší.
Související
-
Kynuté pařené knedlíky z kvásku
Věděli jste, že kvásek nemusíte nutně použít jen na chleba? Možná se budete smát, ale se klidně přiznám, že jsem se s tím setkala poprvé. Díky autorce Kváskové kuch...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.