Podmáslové lívance
Když člověka honí mlsná, hodí se mít v zásobě několik receptů na rychlou sladkost. Lívance jsou docela rychle hotové, a navíc mohou být jako hlavní chod.
- 250 g hladké mouky
- 500 ml podmáslí
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- Krém:
- 500 ml jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 lžíce medu
- 1 citrón – šťáva i kůra
Ale zpátky k receptu – lívance z podmáslí nepotřebují kynutí, protože do čtvrt kila hladké mouky přidáme kypřicí prášek do pečiva, půl lžičky sody a půl lžičky soli, která každém jídlu dokáže zvýraznit chuť, včetně těch sladkých. Do těsta nám bude stačit lžíce cukru.
Teď přidáme půl litru podmáslí a dvě vajíčka a důkladně promícháme.
Necháme několik minut odpočinout a pak se pustíme do smažení na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji. Lívanečky tvoříme menší, abychom je mohli naskládat na sebe a proložit vrstvou ochucené zakysané smetany s jogurtem. Na půl litru tohoto krému přidáme pro oslazení dvě lžíce medu.
Chuť krému dodá šťáva a kůra z citrónu. Prošleháme a necháme voňavý krém vychladit, aby držel pohromadě. Proto je lepší udělat si krém buď den předem, nebo jako první věc, když začínáme vařit.
Nakonec můžeme podávat, zdobit a pochutnávat si – podmáslové lívance proložíme krémem a nahoře už pak stačí jen pocukrovat. Kdo má po ruce zásobu ovoce, neudělá chybu, když je nakrájí a k lívancům přidá.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.