Vepřová panenka s tymiánem

K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.

S tou se dají dělat ohromné věci, u nás mají velký úspěch medailonky – malé silnější plátky dělané na grilu. Panenka se dá také okořenit a upéct v troubě.

Ingredience
  • vepřová panenka
  • sůl
  • tymián
  • olivový olej

Když chceme dát přednost grilování, není to vůbec žádný problém, ale šéfkuchař restaurace Měšťanský pivovar v Polné Svatoslav Rychtecký doporučuje u panenky zkombinovat obě možnosti, aby maso zůstalo pěkně šťavnaté. „Očištěnou vepřovou panenku si lehce nasolíme, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekaným tymiánem a necháme odležet dvě až tři hodinky. Odleženou panenku pak ogrilujeme na pánvi nebo na venkovním grilu ze všech stran. Můžeme buďto zvolna na pánvi 4 minuty z každé strany nebo ji opéct zprudka a pak ji dát na 15–20 minut do trouby. Z té trouby je víc šťavnatá. Pak už ji jenom rozkrojíme a podáváme růžovou stranou nahoru.“

Když je panenka menší, stačí ji rozkrojit šikmo jen na dvě poloviny, aby byl vidět krásně šťavnatý vnitřek. Podáváme s grilovanou zeleninou, stačí jen pár kousků, aby na talíři vypadaly krásně barevně, a doplníme přílohou. Svatoslav Rychtecký doporučuje bramborové špalíčky předvařené a pak opečené na másle.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.