Losos s dvěma druhy čočky
Než se pustíme do vánočního kapra, mám pro vás recept na neotřelou kombinaci rybího masa a luštěnin.
Překvapivě jdou krásně k sobě, zvlášť když víme, jakými bylinkami pokrm dochutit.
- 4 porce lososa
- bylinky – bazalku a tymián
- česnek
- parmazán
- strouhanku
- sůl
- olivový olej
- Příloha:
- 150 g červené čočky
- 150 g černé čočky
- česnek
- olivový olej dle chuti
- snítka čerstvého kopru
- hrst lístků rukoly
- lžička limetkové šťávy
- sůl
Tip jsem dostala od Luboše Prügera, který učí na Střední škole obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou, když se svými žáky přemýšlí nad moderní kuchařinou.
„Lososa omyjeme, nakrájíme na porce, osolíme, přidáme bylinky, podlijeme olivovým olejem, dáme k tomu česnek a připravíme si krustu. Strouhanku smícháme s rozmixovanými bylinkami a olivového oleje, česneku a parmazánu. Krustou pokryjeme porce lososa a dáme do trouby. Pečeme na 10 – 12 minut na 120 stupňů.“
Přílohou budou dva druhy čočky, která se nemusí ani namáčet, ani dlouho vařit – červená čočka, tu už známe, a černá čočka zvaná beluga. „Uvaříme belugu – černou čočku, uvaříme červenou čočku a smícháme dohromady. Dochutíme čerstvým koprem, olivovým olejem, limetkovou šťávou, česnekem, a promícháme s rukolou.“
Kopr je důležitá bylinka, kterou bychom neměli omezovat zdaleka jen na koprovku, jde totiž krásně k rybám, stejně jako lehce štiplavý salát rukola. Podáváme společně, rybou překryjeme přílohu, dozdobíme a jsme kulinářsky světoví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.