Pečená krkovice podle Jardy Hypochondra
Pozvání na grilovačku od kolegy, který je svou láskou k jídlu proslulý, se nedá odmítnout.
Recept na oblíbenou pečenou krkovici nebylo těžké získat, protože i Jarda, který si recepty obvykle nepamatuje, a tvrdí, že jeho recepty jsou tajné, se tento naučil nazpaměť.
Potřebujeme minimálně dvě kila vepřové krkovice, protože Jarda méně upéct ani neumí, a dále radí: „Nejdřív si udělám takovou majdu.“
2,5 lžíce soli
1 lžíci pepře
1 lžíci mleté papriky
1 velkou cibule na jemno nakrájenou
10 lžic olivového (nebo obyčejného) oleje
½ cayenského pepře
2 lžíce hořčice
2 lžíce kečupu
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci cukru
„Tohle všechno zamícháš a uděláš takovou pěkně hustou majdu. Pak vezmeš dvě kila krkovice a začneš krájet na plátky, ale nedořízneš. Maso krájíš jen asi do dvou třetin, a nakrájíš ho celé. Pak vezmeš lžíci a začneš tu majdu do toho rozkrojeného masa matlat,“ vysvětluje Jarda.
„Celé to pomatláš ze všech stran. Pak si vezmeš alobal a celé to maso několikrát zabalíš, aby se v něm utěsnilo jako v papiňáku. Dáš na plech a ve vyhřáté troubě na sto osmdesát stupňů pečeš asi tak dvě hodiny. Po dvou hodinách sundáš ten alobal a ještě pečeš tak asi půl hodinky, aby se udělala kůrčička. Je to luxusní,“ pochvaluje si Jarda Hypochondr.
Podávejte s brambory, chlebem nebo salátem, k dobrému masu se hodí cokoli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka