Parmazánový krém
Polévek je tolik druhů a jsou v kuchyni tak důležité, že je pro mě pokaždé radost, když se můžu naučit nějakou novou.
Naposledy jsem zkusila polévku z velké hromady parmazánu, který nám na těstoviny strouháním ubývá velice pomalu. Parmazánový krém tak byl pro mě zajímavým nápadem, jak sýr využít ještě jinak.
50 g másla
30 g hladké mouky
500 ml mléka
100 g parmazánu
1 plátek parmské šunky
Nejprve si ho nastrouháme na jemném struhadle a nachystáme na pozdější využití. Na polévku budeme potřebovat suroviny jako na bešamel - padesát gramů másla rozehřejeme v hrnci, přidáme třicet gramů hladké mouky a opražíme, dokud nezačne lehce růžovět. Potom zalijeme půl litrem horkého mléka a mícháme do zhoustnutí.
Hotový bešamel sundáme z plotny a pomalu za stálého míchání přisypeme deset deka nastrouhaného parmazánu. Prošleháváme vidličkou a důkladně mícháme, aby měla polévka krémovou konzistenci.
V talíři ozdobíme plátkem dokřupava osmažené parmské šunky nebo slaniny. K parmazánovému krému přikusujeme housku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka